Bouw je festivals op en af? Dan zijn goede veiligheidsschoenen geen overbodige luxe. Stel je voor dat er iets zwaars op je teen valt… Goede veiligheidsschoenen zijn stevig en zo comfortabel dat je er dagen achter elkaar zonder problemen op kan lopen. Er zijn diverse soorten, die verschillende niveaus van bescherming bieden. Hoe kies je de juiste? En hoe onderhoud je ze, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt? Je leest het hier.
Welk model veiligheidsschoen wil je?
Er zijn grofweg drie modellen veiligheidsschoenen: lage of hoge werkschoenen en veiligheidslaarzen. Waar je ze voor gaat gebruiken, is van doorslaggevend belang voor de keuze die je maakt.
– Lage werkschoenen zijn het meest geschikt wanneer je meer bewegingsvrijheid wilt. Je voeten en enkels kunnen flexibel bewegen, vooral handig als je veel moet hurken en/of knielen. Nadeel is dat je enkels niet beschermd zijn.
– Hoge werkschoenen bieden je enkels wel bescherming. Daarnaast geven hoge werkschoenen wat meer steun, waardoor je minder snel vermoeide voeten krijgt. In de festivalbranche zijn hoge werkschoenen aan te raden.
– Veiligheidslaarzen zijn jouw beste optie als je in koude en natte omstandigheden werkt en als je je schoenen snel aan en uit moet kunnen trekken.
Welke veiligheidsnormering heb je nodig?
Nu je weet of je hoge of lage schoenen of laarzen wilt, is het tijd voor selectiecriterium nummer twee: de veiligheidsnormering. Die gaat van de basis (SB) tot superbeschermend (S3). Laarzen hebben twee gradaties: S4 en S5. In de tabel hieronder zie je wat elk type precies inhoudt.
SB werkschoenen: de basis | SB staat voor Safety Base: de basisvereisten voor veiligheidsschoenen. Feitelijk betekent het dat de schoenen een harde neus hebben van staal, composiet of aluminium. Je kunt hierdoor tot 20 kilo op je teen laten vallen en nog lachen. |
---|---|
S1 werkschoenen, net iets meer | Dit is de SB werkschoen plus extra eigenschappen: hij is antistatisch, heeft een gesloten hiel en energie-absorberend vermogen. Daarnaast biedt de zool weerstand tegen koolwaterstoffen. |
S1P werkschoenen:met antiperforatiezool | De S1 met een P erachter. Die staat voor antiperforatiezool. Scherpe voorwerpen kunnen niet door deze zool heen dringen. Werk je op een plek waar bijvoorbeeld glasscherven liggen of wordt op- en afgebouwd? Kies dan voor schoenen met zo’n antiperforatiezool. |
S2 werkschoenen: beschermen tegen vocht | Naast alle eigenschappen van de S1 werkschoenen, beschermen de S2 werkschoenen ook tegen vocht. Nou moet je niet uren in water rondbanjeren, maar gewone regen of een beetje vocht dringt niet zomaar binnen. Ze noemen deze schoenen spatwaterdicht. Let op: dat is niet 100% waterdicht. Ook hebben deze schoenen geen antiperforatiezool. |
S3 werkschoenen: de allersterkste werkschoenen | De S3-normering is een combinatie van de S1P en S2 werkschoen. Ze hebben dus een veiligheidsneus, antiperforatiezool én beschermen tegen vocht. De S3 is de hoogste veiligheidsnormering voor veiligheidsschoenen. Technici in de theater- en evenementenindustrie zijn volgens de Nederlandse wet verplicht S3 werkschoenen te dragen. Ook als er met zware materialen gewerkt wordt zijn S3 veiligheidsschoenen essentieel. |
S4 werklaarzen: stevig en waterdicht | Zie de S4 werklaarzen als de laars-variant van de S1 werkschoen. Wat we daarmee bedoelen? Ze hebben dezelfde eigenschappen als de S1 werkschoenen (antistatisch, gesloten hiel en energie-absorberend), maar omdat het laarzen zijn, zijn ze volledig waterdicht. Veiligheidslaarzen worden namelijk gemaakt van waterdichte materialen zoals PU, rubber of polymeren. |
S5 werklaarzen: waterdicht met antiperforatiezool | Dit zijn S4 werklaarzen, maar dan met antiperforatiezool. Waarom ze die dan niet S4P noemen? Dat is ons ook een raadsel. |
Onderhoud: in 6 stappen langer plezier van je werkschoenen
Met deze zes tips haal je het maximale uit je aankoop.
1) Koop twee paar veiligheidsschoenen tegelijk
Deze investering wint zichzelf terug, doordat je de schoenen kunt laten drogen en ademen na een werkdag, ook als je de volgende dag weer moet werken. Wie zijn werkschoenen na een werkdag minimaal 24 laat drogen, verlengt hun levensduur. Kun je twee paar tegelijk niet betalen? Dan kun je ook afwisselen met twee paar zolen.
2) Spray je werkschoenen goed in
Het inspuiten van werkschoenen beschermt tegen vocht en vuil. Spray op zo’n 35 centimeter afstand en laat ze minimaal 24 uur drogen (dan pas wordt de beschermlaag actief). Wil je het helemaal goed doen? Spray dan elke maand na het invetten (stap 6) een nieuw laagje.
3) Gebruik een schoenlepel
Ouderwetsch? Nee, vooral praktisch. Een schoenlepel ontlast de hiel bij het in- en uitstappen. En de hiel is vaak de plek waar een schoen het hardst slijt. Minder belasting betekent minder slijtage en dus schoenen die langer meegaan.
4) Maak je veiligheidsschoenen na afloop schoon
Hoe sneller je vuil van je werkschoenen verwijdert, hoe beter. Aan het einde van een werkdag kun je ze hiervoor met lauw water of een speciaal reinigingsmiddel even schoonmaken. Waarom je die moeite zou doen als ze toch weer vies worden? Een schone schoen kan beter ‘ademen’ en gaat daardoor langer mee.
5) Droog je schoenen op de juiste manier
Zet jij je schoenen bij de verwarming om te drogen? Niet doen! Drogen bij een hittebron droogt het leer uit en kan zorgen voor scheuren. Wat dan wel? Haal de zool en veters uit je werkschoenen en vul ze met kranten of keukenpapier om het vocht op te nemen.
6) Vet je werkschoenen elke maand even in
Net als je huid droogt ook leer uit van (wassen met) water. Hierdoor kunnen je schoenen broos worden en scheuren. Om dit tegen te gaan, hebben we ledervet. Doe een beetje vet op een borstel of doek, wrijf het met ronddraaiende bewegingen in de schoen en laat het goed intrekken. Als je dit elke maand even doet, blijft het leer soepel en kunnen je werkschoenen langer mee.
Meer weten? Voor al jouw vragen over werkschoenen en het onderhoud daarvan raden wij Stage Freaks aan.