Deel dit bericht

VEILIGHEIDSSCHOENEN KIEZEN: WAAR LET JE OP?

 
Werk je in de site crew en bouw je festivals op en af? Dan loop je vaak dagenlang op dezelfde veiligheidsschoenen. Door het dragen van de juiste veiligheidsschoenen loop je minder kans op gevaar en bieden ze juist bescherming en comfort. Maar hoe kies je de juiste veiligheidsschoenen? En waar let je op bij de aanschaf?
 

Welk model veiligheidsschoen is geschikt?

Eén van de afwegingen die je moet maken, is welk model het beste bij jouw werksituatie past. Je hebt de keuze uit drie modellen schoenen: lage, hoge of veiligheidslaarzen. Lage werkschoenen zijn het meest geschikt wanneer je meer bewegingsvrijheid wilt. Je voeten en enkels kunnen flexibel bewegen, vooral handig als je veel moet hurken en/of knielen. Een nadeel hieraan is dat je enkels niet beschermd zijn, wat een hoge werkschoen wel biedt. Daarnaast zorgt de stevigheid en ondersteuning van de hoge werkschoen ervoor dat je minder snel vermoeide voeten krijgt. In de festivalbranche zijn hoge werkschoenen aan te raden. Werk je veel in koude en natte omstandigheden? Moet je de veiligheidsschoen snel aan en uit kunnen trekken? Dan kan je overwegen om veiligheidslaarzen aan te schaffen.
 

Welke veiligheidsnormering heb je nodig?

SB werkschoenen

De afkorting SB staat voor Safety Base. Deze werkschoenen hebben de basisvereisten voor veiligheidsschoenen. Elke veiligheidsschoen moet voorzien zijn van een veiligheidsneus gemaakt van staal, composiet of aluminium welke bestand is tegen een impact van 200 Joule. Dit komt neer op een gewicht van 20 kilo.
 

S1 werkschoenen

Aanvullend op de eisen van de SB-normering, moet de S1 werkschoen ook van andere eigenschappen zijn voorzien. Ze moeten antistatisch zijn, voorzien zijn van een gesloten hiel en een energie-absorberend vermogen hebben. Daarnaast biedt de zool weerstand tegen koolwaterstoffen.
 

S1P werkschoenen

De S1P werkschoen heeft dezelfde eigenschappen als de S1 werkschoen, maar aanvullend heeft deze schoen ook een antiperforatie zool. Werk je op een plek waar veel scherpe voorwerpen op de grond liggen? Dan is het hebben van een antiperforatie zool een must.
 

S2 werkschoenen

Deze normering bevat dezelfde eigenschappen als de S1 werkschoen, maar aanvullend is dat deze beter geschikt zijn voor vochtige werkomstandigheden. Ze hebben een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water en zijn spatwaterdicht.
 

S3 werkschoenen

De S3-normering is een combinatie van de S1P en S2 werkschoen en zijn voor vele werkomstandigheden geschikt omdat deze zowel een veiligheidsneus en -zool heeft. Daarnaast is dit de hoogste veiligheidsnormering voor veiligheidsschoenen en zijn deze essentieel als er met zware materialen gewerkt wordt. In de Nederlandse theater- en evenementenindustrie zijn technici tijdens het werk zelfs verplicht om werkschoenen te dragen met een S3-normering.
 

S4 werklaarzen

Werklaarzen met deze normering zijn antistatisch, voorzien zijn van een gesloten hiel en hebben een energie-absorberend vermogen. Dit zijn dezelfde eigenschappen als de S1 normering, maar daarbij komt kijken dat ze vloeistof dicht zijn en geschikt zijn om in natte werkomstandigheden gebruikt te worden. Ze bestaan geheel uit waterdichte materialen zoals PU, rubber of polymeren.

S5 werklaarzen

Deze normering bevat dezelfde eigenschappen als de S4 werklaarzen, maar hebben aanvullend ook een anti-perforatiezool.
 

6 tips waardoor je veiligheidsschoenen langer meegaan

1) Koop minimaal 2 paar veiligheidsschoenen

Het heeft de voorkeur om twee paar veiligheidsschoenen tegelijk aan te schaffen. Hierdoor kun je de schoenen afwisselen en hebben ze de tijd om te herstellen of eventueel te drogen. Het is aan te raden om je werkschoenen na een werkdag minimaal 24 uur te laten drogen. Zo verleng je de levensduur van je werkschoenen. Mocht het financieel niet haalbaar zijn om twee paar werkschoenen aan te schaffen, dan kun je ook afwisselen met twee paar zolen.
 

2) Laat je werkschoenen op de juiste manier drogen

Het is belangrijk dat je je werkschoenen op de juiste manier laat drogen. Dit kun je het beste doen door de zool en veters uit je schoen te halen en er een krantenprop in te stoppen. Deze prop neemt het vocht op uit de schoen. Let op: Laat je schoenen niet drogen bij een hittebron. De warmte kan ervoor zorgen dat het leer uitdroogt en scheurt.
 

3) Maak gebruik van een schoenlepel

De schoenlepel wordt niet meer zo vaak gebruikt, maar is nog steeds aan te raden. Een schoenlepel zorgt ervoor dat de hiel minder belast wordt bij het in- en uitstappen. De hiel is een plek die gemakkelijk slijt. Minder belasting betekent minder slijtage. Een schoenlepel zorgt ervoor dat de hiel minder snel slap wordt en dus langer meegaat.
 

4) Vuil op tijd verwijderen

Het is aan te raden om vuil zo snel mogelijk van de schoen te verwijderen. Hierdoor gaat het leer langer mee. Vuil zorgt er ook voor dat de schoen minder goed kan ademen. Na het schoonmaken krijgt de schoen meer lucht en kan deze beter ademen. Het verwijderen van vuil werkt het beste met lauw water of een schoenreinigingsmiddel.
 

5) Spray je werkschoenen goed in

Het inspuiten van werkschoenen zorgt ervoor dat ze beschermd zijn tegen vocht en vuil. Het is aan te raden om deze spray minimaal 1 keer per maand te gebruiken. De beste manier om dit te doen is door de schoenen op 35 cm afstand in te sprayen. Na deze beschermlaag moet je de schoenen minimaal 24 uur laten drogen. De beschermlaag wordt pas na die tijd actief.
 

6) Met vet meer pret

Als je de schoenen te veel met water wast, is er een kans dat je de conserverende substanties uit het leer wast. Hierdoor kan de schoen broos worden en scheuren. Ledervet voorkomt dit. Het is aan te raden om dit minimaal één keer per maand te doen. Smeer/wrijf het vet goed in met een borstel of doek en laat het vet goed intrekken. Na het gebruiken van het vet zijn je schoenen beter beschermd.
 
Opzoek naar veiligheidsschoenen, middelen om je werkschoenen te onderhouden of ben je er nog niet helemaal uit en zoek je nog andere informatie? Dan ben je bij Stage Freaks aan het juiste adres!